Ik verwelkom u graag in mijn praktijk om samen uw lichamelijke levensloop door te nemen en u zo goed als mogelijk te begeleiden in het mooie proces van heling.

Over de practitioner

Kirsten van Ingen

Toen mijn zoontje (2020) werd geboren, huilde hij non-stop. Ik was hele dagen met hem in de weer, maar zodra ik even zat begon hij weer te huilen. Helaas wist ik voor hem niet de juiste ondersteuning te vinden en hebben we ons door deze periode heen gebikkeld. Bijna twee jaar later is mijn dochtertje (2022) geboren, die vanaf haar geboorte ook extreem veel huilde. Ik was ten einde raad. Iemand adviseerde mij vervolgens Body Stress Release (BSR) te proberen. Na de eerste sessie stopte ze met overmatig huilen en na de tweede sessie had ik een dochter die blij en vrolijk was. Wát een verschil!

Omdat ik tijdens mijn eerste zwangerschap extreem bekkenpijn kreeg, kon ik niet meer pijnvrij lopen. Toen ik ook nog hele dagen met mijn zoontje in de weer was, liet mijn lijf op een gegeven moment weten: nu kan je niet meer. Mijn lijf was op; ik was ver over mijn grenzen gegaan. Tijdens de tweede zwangerschap kreeg ik dezelfde klachten. Omdat ik zelf ook al van alles had geprobeerd, wat helaas voor mijn lijf niet mocht baten, maakte ik na mijn dochters bezoek eveneens afspraken bij de BSR praktijk.

Ik heb een traject van 1,5 jaar doorlopen waarbij ik regelmatig voor een release langs kwam. Nu kan je denken: ‘jeetje, maar zoveel tijd heb ik niet’! Of: ‘Ik wil iets waar ik binnen twee of drie behandelingen van mijn klachten af ben’. Maar BSR gaat naar de kern. De kern van spanning die je lijf in alle jaren heeft opgebouwd en heeft vastgezet in de diepere laag van de spieren.

Het lijf is namelijk fantastisch! Het bikkelt maar door om aan al jouw wensen en eisen te voldoen. Maar eigenlijk geeft je lichaam bij ‘pijntjes en kwaaltjes’ aan: doe het rustig aan. Dat heb ik tijdens mijn opleiding in Zuid-Afrika (2024) geleerd. Pas op de plaats maken. Leren luisteren naar de grenzen van mijn lijf. Het beschermingsmechanisme van mijn lichaam leren respecteren.

Wat BSR voor mij zo mooi maakt, is dat ik geen woorden nodig had om aan te geven in welke mate ik pijn had en waar de pijn specifiek aanwezig was. De practitioner test waar en in welke richting spierspanning zit opgeslagen, waarbij jouw lichaam vervolgens zelf aangeeft of dat wel of niet het geval is. Dit is het ‘beschermingsmechanisme’ van het lichaam, waarbij de spieren zich bij een test wel of niet samentrekken en daardoor wel of niet een verschil in lengte van het been te zien is: prachtig!

Elke behandeling gaf mij het gevoel dat ik werd begrepen. Na elke behandeling merkte ik dat er dingen in mijn lijf gaande waren. De spanning liet laag voor laag los, ik kon mijn doen en laten in het dagelijkse leven beter aanpassen waardoor ik mijn lichamelijke grenzen beter leerde herkennen.

BSR kan een verschil maken voor elk lichaam, maar per lichaam is het bekijken in welke mate dit is en hoe snel. Dit is afhankelijk van wat het lijf gedurende het leven al te verduren heeft gehad en wat er in het dagelijkse leven mogelijk is om het lijf rust te geven.